FUDsters, Неправилно тълкувано партньорство на Microsoft, отговорно за отказа на IOTA, изяснява изпълнителния директор

Преди две години, през януари 2016 г., Cointelegraph публикува интервю с Дейвид Сонстебо, главен изпълнителен директор на IOTA, който изложи своята визия за криптовалута без блокчейн и обясни за технологията, стояща зад IOTA. От своето скромно начало IOTA е сега класиран в топ 10 на криптовалутите в света.

Cointelegraph отново настигна Дейвид за разговор за последните събития и цялостното пътуване на IOTA.

Cointelegraph: Цената на IOTA избухна внезапно след съобщението за партньорство на Microsoft, за да спадне след „уточнението“. Какво мислите, че се е случило там? Дали това беше само погрешно схващане или можеше да има някакво обмисляне от някакъв край?

Дейвид Сонстебо: Рязкото покачване на цените на IOTA не може да се дължи на погрешно интерпретирано „Microsoft Partnership“, въпреки че това е разказът на „FUDsters“ и други некритични хора, които сляпо и подвеждащо са се разпространявали като вирус. IOTA обяви пазара за данни, което само по себе си е ново убийствено приложение на IOTA и важен етап за криптоприемането като цяло, с участващи компании като Samsung ARTIK, Bosch, Fujitsu, Orange, Engie, DNV GL, Schneider Electric, EY, Акцент и тонове повече. Комбинираните гиганти далеч надхвърлят всякакво въздействие, което една изключителна компания като Microsoft оказа върху съобщението.

Освен това IOTA вече е съосновател с Microsoft на фондацията за децентрализирана идентичност и ние бяхме поканени от Microsoft да бъдем част от техния стек Azure в началото на 2016 г. Следователно връзката между Microsoft и IOTA беше стара новина за обществеността. Другите водещи световни компании, работещи с IOTA, бяха това, което затвърди IOTA като водещ протокол в съзнанието на повечето и следователно оказа влияние върху пазарната капитализация. Microsoft беше най-малко заслужаващият новини участник на този пазар на данни – по този начин можем да изключим Microsoft по отношение на цената, приписана на новините на пазара за данни. Освен това IOTA също котира втората по големина криптообмен Coinone в Корея по същото време, което беше важен фактор за стръмното нарастване на цените и обема.

Това, което се случи, беше само вътрешна процедурна грешка от страна на Microsoft, върху която те поеха собственост в кореспонденция с фондацията IOTA. Един от техните основни Blockchain инженери ни даде разрешение за PR, лого и ни предостави оферта, откъдето произлиза сега скандалният термин „партньор“. Цитирахме ги дословно, както би направил всеки професионален субект.

След това много FUDsters решиха да спамят Microsoft със запитвания като: "стартирате ли пазар за данни?" и "са вашите бизнес партньори?" Този бараж направи напразно техния PR отдел да направи опит да изясни нюансите. След това някои журналисти завъртяха малък семантичен проблем в противоречие, което отново беше използвано от „FUDsters“ в опит да манипулират пазара. Толкова се усили и олицетворява как редовните потребители и крипто инвеститорите могат лесно да бъдат манипулирани от цикъла FOMO-FUD, че неврологът и автор Боби Азарян се почувства подтикнат да напише задълбочена статия за Психология Днес и HuffingtonPost за целия провал.

CT: Когато IOTA дойде, той по същество привлече вниманието със своята технология „без блокчейн“. Как се отнасяте към новите технологии, които оттогава се появяват в криптосферата след IOTA? Има ли такива, които са ви впечатлили особено или смятате, че това е подобрение, дори в IOTA?

DS: Очевидно има някои нови подходи в криптосферата, тъй като IOTA стартира ерата „отвъд Blockchain“, но досега това са предимно опити за копиране, трикове и полумери. Засега IOTA е единствената безразрешена разпределена книга за разрешаване на таксите, централизацията и ограниченията за мащабиране. Няколко месеца след като обявихме IOTA, крипто пространството, за съжаление, се разпадна в мизерно състояние на бързо обогатяване на ICO и платена промоция без съдържание. Тръгнахме с целта за оперативна съвместимост там, където има смисъл. Искаме да си сътрудничим с всеки, в когото все още твърдо вярваме. Въпреки това, поради огромния размер на парите, включени в крипто, сега има постоянно съперничество между проекти, които биха могли да се възползват от простото синергизиране вместо това. За много хора това вече не е свързано с технология или визия. Понастоящем IOTA е единственият проект, за който знам, че прогресира основните елементи както от технологична гледна точка, но също толкова важен по отношение на осиновяването в реалния свят, следователно моят лазерен фокус върху него.

CT: Какво смятате, че бяха най-важните моменти на IOTA досега – основните постижения – още от първата фаза на стартирането й през юли 2016 г.?

DS: Ако трябваше да изясня няколко, това би било преди всичко Tangle, работещо по план, дори и при доста агресивни опити за атака. На второ място, искам да подчертая фантастичния екип, който сме събрали и продължаваме да събираме, като водещите световни разработчици и съветници са жизненоважни за проекта и нещо, което много проекти смятат за второстепенни, но изпълнението е всичко. На трето място, трябва да спомена Data Marketplace, който за мен е олицетворение на приложения-убийци и фактът, че имаме толкова много водещи световни корпорации, които участват в проучването на неговия потенциал, е значителна победа за целите на IOTA. И накрая, регистрацията и одобрението на IOTA Foundation като първата и единствена в Германия като основен акцент, който издига проекта IOTA до несравним ешелон относно гравитацията и потенциала.

CT: Каква е целта на фондацията IOTA, която стартира наскоро? Доколкото четем, това е само за по-нататъшно насърчаване на бизнес интересите на IOTA. Това не противоречи ли на целта на организация с нестопанска цел и какво всъщност постига тя?

DS: Ролята на фондацията IOTA ще бъде основното развитие, поддръжка и действително осиновяване. Постигнато чрез обслужване на общността на разработчиците с подходящите инструменти, библиотеки, уроци и т.н., както и подпомагане на стартиращи и конгломерати при стартирането и работата с проучване на IOTA за нови бизнес модели и сигурност в техните съществуващи услуги и продукти . Това е изцяло неутрална и организация с нестопанска цел, чиято единствена цел е да стимулира приемането на IOTA като неутрален стандарт. За да постигнете това обаче, трябва да се ангажирате с действителните потребители на технологията, твърде много проекти в криптосферата мислят, че „ако я изградите, те ще дойдат“, но реалността е различна. В IOTA ние считаме, че осиновяването е преди всичко ключов показател за успех, следователно защо е толкова важно да има специален субект, който да отговаря за това. Избрахме да го създадем в Германия, което най-много се смяташе за невъзможно, именно защото искаме строгия надзор и гравитацията, които това води, това е нещо, което намираме за жизненоважно за IOTA и крипто, като цяло, за да надхвърлим форумите и основни експерименти и в готови за производство среди.

CT: Връщаме се много назад; всъщност IOTA за първи път беше покрита от Cointelegraph през октомври 2015 г., след което обхванахме бета старта и основното стартиране на IOTA през 2016 г. Тъй като сте изминали дълъг път, чувствате ли начина, по който взаимодействате с медиите и журналистите – и отношението им към IOTA се е променило през тези години?

DS: Всъщност е сюрреалистично да мислим, че Земята е обиколила Слънцето повече от два пъти от първото интервю с вас, което, вярвам, имаше няколко хиляди четения, сега винаги има десетки хиляди четения. Определено има промяна в отношението към IOTA от страна на медиите. В началото бяхме приети сериозно най-вече, защото се доказахме в миналото, като измислихме пълен Proof of Stake и бяхме пионери в много случаи на използване на Blockchain 2.0 като верига на доставки, гласуване, IoT, децентрализирани борси и пазари. Но хората все още (естествено) бяха изключително скептични към твърденията ни, че технологията на разпределената книга трябва да надхвърля Blockchain. Много малко успяха да разберат как Tangle дори работи и по това време нашите прогнозирани проблеми с таксите и проблемите със задръстванията на Blockchain все още не бяха виждани на практика от всички. Сега, когато хората са се борили с тези проблеми и са били свидетели на работата на Tangle и виждат неговото метеорно ​​приемане, журналистите са много по-любознателни и смятат, че е тяхно задължение като журналисти да отразяват тази технология.

CT: Коя е следващата бомба, която IOTA планира да пусне? Всякакви новини от лозата – какво да очакваме от IOTA в близко бъдеще?

DS: Ха-ха, Q-бомбата (вътрешна шега в общността). 2016-2017 г. беше свързана с поставянето на основите от технологична, осиновяваща и осведомена страна. 2018 г. ще бъде свързана с узряването на организацията и подготвянето на технологичното производство. Очакваме да наемем 50-100 нови членове на екипа до 2018 г. и се стремим да имаме протокол, готов за производство и са започнали процедурите по стандартизация до края на 2018 г. IOTA стана известна с това, че издава колосални новини и това няма да спре, но за нас е от решаващо значение хората да не стават „привърженици на обявяването“, IOTA е усилие с отворен код, хората трябва да бъдат съсредоточени върху гайките, а не просто да търсят следващото съобщение. Финансирането за следващата новина, която може да повиши цената, е загриженост, от която страда всеки криптопроект, но ние се опитваме да го ограничим, като прилагаме доста строга политика, когато става въпрос за спекулации и ровене на информация за хайпа. Първо технология и визия, ако това се изпълни правилно, просперитетът следва.

CT: По-лека бележка, всъщност пишете ли всички тези блогове на IOTA??

DS: Има няколко, за които всички ние предоставяме информация, но в повечето случаи имам подредени около пет публикации в блога, които са готови на 90 процента, както и моят съосновател Доминик Шийнер, както и други основни разработчици и основатели. Сега, когато фондацията е създадена и можем да наемем подходящите хора, които да делегират специализирани задачи, надявам се, че най-накрая ще имаме повече време за създаване на по-висококачествено съдържание, което изяснява визията и технологията за всички, което улеснява разбирането всичко това, особено за новодошлите.

CT: Благодаря!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me