Проследяване на 66 000 биткойни: Какво трябва да научим от BTC-e Story

Компанията Coinfirm, отговаряща на изискванията като услуга, обсъжда ситуацията с BTC-e и преместените 66 000 биткойни.

Според Павел Кусковски, главен изпълнителен директор & Съосновател на Coinfirm, веднага след ареста на Александър Винник, наричан широко мозъкът зад BTC-e, над 66 000 BTC са преместени от 18f1yugoAJuXcHAbsuRVLQC9TezJ6iVRLp в екосистемата на Биткойн.

Биткойн миксерите може да изчезнат

Самият Виник е изправен пред 21 обвинения от голямо жури в САЩ, главно за пране на пари, но също така за хакерство на компютри и трафик на наркотици.

Напоследък подлата част от пазара на криптовалути взе голям удар. Всичко започна със съвместни усилия на правоприлагащите органи от САЩ, Европа и Тайланд за затваряне на два основни тъмни мрежови пазара, използвани предимно за търговия с наркотици. Kuskowski отбелязва, че три дни след хакването, BitMixer, най-популярната услуга за смесване на Bitcoin обяви, че спирането им влиза в сила незабавно.

Услугите за смесване (смесители, барабани, анонимизатори) са услуги, които са инструменти за потенциално смесване на нелегални средства и са признати от Европол и Интерпол като незаконни инструменти – тяхното използване може да се третира като умишлено анонимизиране на средства.

В публикувайте във форум за bitcointalk, администраторите заявиха, че виждат бъдещето на биткойн като по-чисто и законно от тъмното нетно минало. Освен това изглежда, че са разбрали, че миксерите са излишни след новите решения за съответствие и анализ на Blockchain.

Невежеството не е оправдание

BTC-e.com, една от най-старите борси за криптовалути, беше считана за златен стандарт за надеждност. Това може да изглежда странно, като се има предвид репутацията на борсата, работеща от Русия. Оказва се, че тази стабилност може да се корени в незаконни операции, които са се провеждали на борсата, тъй като някои са се възползвали от съзнателно разрешителните политики на борсата.

Последните доклади изчисляват, че 95 процента от биткойн транзакциите в резултат на атаки на рансъмуер са били осребрени чрез BTC-e, борса, която е обработвала до три процента от целия биткойн трафик.

Сега BTC-e е изправена пред глоба от 110 милиона долара от Мрежата за борба с финансовите престъпления за улесняване на рансъмуера и продажбите на тъмни мрежи, а американските власти са конфискували домейна на сайта.

Имайте предвид, че рансъмуерът е престъпна дейност и помагането при „анонимизиране“ или „изчистване на средства“ от този източник се счита за пране на пари и е престъпление. Все още не можем да знаем дали ще успеят да се върнат в играта.

Кусковски казва на Cointelegraph, че малко след първия туит, обявяващ непланираната поддръжка на сайта, властите потвърдиха, че една от централните фигури зад BTC-e Александър Винник е бил арестуван в Северна Гърция и сега е изправен пред обвинения в ръководене на операция за пране на пари, оценена на около 4 млрд. Долара , а също така се предполага, че Александър е участвал в хакването на MtGox.

В резултат на това FinCEN изчисли гражданско наказание от 12 млн. Долара срещу Виник и ако бъде признат за виновен, той е изправен до 55 години затвор.

Допълнителен морал към историята е, че независимо дали съзнателно или не, ако не попречите на вашата компания или платформа да изпират пари от престъпни операции или източници, това не може само сериозно да застраши вашия бизнес, но и вашата лична свобода.

На 27 юли 2017г Джамал Ел-хинди, Изпълняващият длъжността директор на FinCEN заяви:

„Ще носим отговорност за чуждестранни предаватели на пари, включително обменници на виртуални валути, които правят бизнес в Съединените щати, когато умишлено нарушават американските закони срещу прането на пари. Това действие трябва да бъде силно възпиращо за всеки, който смята, че може да улесни рансъмуера, продажбата на наркотици в тъмни мрежи или да извърши друга незаконна дейност, използвайки криптирана виртуална валута. Екипът на FinCEN на Министерството на финансите и нашите правоприлагащи партньори ще работят с чуждестранни партньори по целия свят, за да контролират по подходящ начин обменниците на виртуални валути и администраторите, които се опитват да подкопаят американското законодателство и да избегнат спазването на американските AML гаранции. ”

Нова ера за Blockchain

Кусковски разкрива, че приблизително два часа след първия туит от BTC-e над 66 000 биткойни са преместени от 18f1yugoAJuXcHAbsuRVLQC9TezJ6iVRLp биткойн адрес чрез няколко хиляди посреднически адреса.

Той отбелязва, че Coinfirm са използвали Blockchain AML & Аналитична платформа, която рационализира и автоматизира AML и съответствие за Blockchain, за да проследи транзакцията.

Този случай поставя нова ера за Blockchain, тъй като една от най-старите борси е пряко свързана с незаконни дейности и предполага, че прилагането на инструменти за анализ на AML в борсите и всички свързани с крипто бизнес е необходимост, тъй като екосистемата се придвижва напред.

Освен това подчертава, че независимо къде се намирате – трябва да се спазват правилата за ПОД / ФТ. Подобни събития, смесени с нови решения на пазара, движат цялата екосистема на Blockchain по-нататък към търговско и масово приемане, разкривайки безспорните ползи, които тя носи за много по-широк кръг от потребители и бизнеси.

Поправяне на традиционната система

Миналия януари Крис Скинър се срещна с Кусковски, за да обсъди Blockchain и бъдещето на Compliance. В Блогпост за пране като услуга резултатът от тази среща е, че 98% от приблизително 1,6 трилиона долара глобално пране на пари преминават през мрежите в традиционната финансова система.

Оказва се, че разчитането на традиционната финансова система на посредници и централни органи може да е по-податливо на лошо управление, отколкото напълно децентрализирани, автоматизирани и подлежащи на проверка системи, базирани на Blockchain и решения, които не са фокусирани върху разследването, но предоставят данни, за да се предотврати обвързването финансови престъпления.

Както би било при всяка функционална нерегламентирана система за обмен на стойност, Биткойн беше частично приет от хора, които искаха да избегнат финансов надзор. Това направи приемането на биткойн по-труден случай, особено за търговски дружества.

Понякога неточно похвалени за предполагаема анонимност, компаниите и финансовите институции по целия свят стават предпазливи относно възприемането на променящата се в света иновация, а потенциалните клиенти, които я използват, правят това главно поради спазването и регулаторните страхове. Сега се оказва, че приливите и отливите са се обърнали като цяло.

С решенията за съответствие като услуга за базирани на блокчейн системи, ние стоим на ръба на система с потенциал за почти изкореняване на прането на пари и осигуряване на нова ера на честност и прозрачност във финансовата система.

Възможно е спазване

Този случай доказва, че спазването на биткойн и криптовалути е не само възможно, но може да се превърне в слой както за Blockchain, така и за традиционните системи, който позволява следващото поколение ефективност, прозрачност и сигурност за потребителите и компаниите в световен мащаб.

Функционалностите и инфраструктурата, предлагани от зрялата екосистема на Blockchain, са несравними и с решаването на пречките за спазване, считани за най-голямото препятствие за криптовалута и масовото приемане на Blockchain, това може да доведе до нова ера на цялостното съответствие.

Това, което преди беше голямо изтичане на разходи и труд за всички участващи страни, сега може да бъде автоматизирано и рационализирано до точката, в която вече не се превръща в голяма тежест, и отваря възможността за по-малки и разрушителни играчи да навлязат на пазара и да си взаимодействат с компании и частни лица в световен мащаб.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me